30 nachten uitproberen | Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, vandaag verstuurd

a
  >  Wat is prikkelverwerking?

Wat is prikkelverwerking?

Prikkels: wat zijn het precies?

Laten we eerst even stil staan bij wat prikkels nou precies zijn. Want bij alles wat wij doen in ons dagelijks leven krijgen wij namelijk te maken met prikkels. Prikkels zijn het best te omschrijven als alle informatie die door onze zintuigen wordt waargenomen en informatie vanuit ons lichaam zelf. Bijvoorbeeld muziek en bewegingen, maar ook geuren en kleuren zijn prikkels van buitenaf. Informatie over bijvoorbeeld

onze lichaamshouding en het hebben van honger zijn prikkels van binnenuit. Zelfs in slaap worden we continu blootgesteld aan allerlei soorten prikkels. Oftewel prikkels zijn er altijd en overal, 24 uur per dag. Prikkels hebben een hele nuttige functie. Zonder prikkels zouden we namelijk niet normaal ons leven kunnen leiden. Prikkels geven ons continu informatie over de omgeving waar we ons op een

bepaald moment in bevinden en hoe wij ons in deze omgeving bevinden. Het menselijk lichaam behandelt deze prikkels en zal hier vervolgens op een specifieke manier mee omgaan en op reageren. Dit binnenkrijgen van informatie van buitenaf en binnenuit in de vorm van prikkels en het hierop vervolgens op reageren (of juist niet) wordt prikkelverwerking genoemd.

Prikkelverwerking kan soms
verstoord zijn

Deze continue prikkelverwerking kan veel van ons lichaam vragen. Het lichaam heeft hier dan ook een handige oplossing voor bedacht: de prikkels die ons lichaam ontvangt, worden lang niet allemaal verwerkt. De prikkels worden gefilterd.

Het lichaam is in staat om onderscheid te maken tussen prikkels waar het lichaam iets mee dient te doen, bijvoorbeeld wanneer je erg nodig naar het toilet moet en prikkels die het lichaam kan negeren zonder dat dit gevolgen heeft, bijvoorbeeld het horen van zachte achtergrondgeluiden. Echter werkt deze ‘prikkelfilter’ niet bij iedereen even optimaal. Het kan zijn dat het lichaam moeite heeft met het negeren van bepaalde prikkels.

Mensen verwerken tot wel 4 miljoen prikkels per seconden. Dat is enorm veel!

Wanneer een lichaam op iedere prikkel een reactie in gang zet kan dit leiden tot afleiding en concentratieproblemen. Het disfunctioneren van dit prikkelmechanisme kan ervoor zorgen dat iemand uiteindelijk overprikkeld raakt: de hersenen zijn niet meer in staat om alle prikkels netjes te verwerken. Overprikkeling zorgt ervoor dat het lichaam continu in een staat van paraatheid is, hetgeen gevoelens van angst en stress kan veroorzaken.

_MG_2587

Slide a a