30 dagen proef knuffelen | Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, vandaag verstuurd

a
  >  Verzwaringsvest   >  Ervaring verzwaringsvest jeugdzorgmedewerker

Ervaring verzwaringsvest jeugdzorgmedewerker

Iris is jeugdzorgmedewerker en wordt enorm enthousiast van het inzetten van verzwaringsvesten als hulpmiddel. Benieuwd naar haar ervaring? Lees verder.

Veiligheid en geborgenheid

Als medewerker binnen de jeugdzorg zie ik ontzettend veel kinderen voorbij komen die extra behoefte hebben aan veiligheid en geborgenheid. Behoefte doordat er in de vroege hechting iets verkeerd is gegaan, maar ook op latere leeftijd als een kind negatieve ervaringen heeft gehad door bijvoorbeeld pesten of doordat zij steeds afgeleid worden door prikkels. Er wordt in deze prestatiemaatschappij nogal wat van een kind gevraagd. Als ouder of verzorger geef je de veiligheid door een kind vast te pakken of een knuffel te geven. Hierdoor voelen zij zich geborgen en nemen bijvoorbeeld angsten voor de omgeving af of komen prikkels minder binnen. Veel kinderen met problemen komen in de jeugdzorg terecht en er zijn vele voorbeelden van therapieën die oplossing kunnen bieden, maar er zijn ook situaties waarbij therapie veel vraagt van een kind of soms gewoon een te groot middel is, maar soms is het gewoonweg niet het juiste moment. Dan is de basis, een stukje geborgenheid en veiligheid voelen een mooi middel.

Positief effect

Als hulpverlening en ouder weet iedereen dat je nooit de hele dag bij een kind kan zijn om die knuffel te geven en daardoor de prikkels weg te houden. Zelf ben ik echt een voorstander om hulp altijd zo laagdrempelig als mogelijk in te zetten met de behoeften van het kind voorop. Ik lees veel over alternatieve middelen of mogelijkheden. Hierdoor ben ik terecht gekomen bij hulpmiddelen zoals een verzwaringsvest en ervaar de ontzettend positieve effecten hiervan. Ik heb een meisje die overdag lastig met prikkels om kan gaan met een enorm vervelende geschiedenis een verzwaringsvest aangeboden als hulpmiddel. Ze mocht het van mij uitproberen. Na 2 dagen belde de verzorgster mij op en gaf aan dat het meisje het verzwaringsvest graag wilde houden, omdat ze rustig in haar hoofd was en zich beter kon concentreren. Ze kon zelf niet uitleggen waarom en het verbaasde haar zelf, maar sindsdien gingen het overdag beter. Ook begeleid ik een kind die ontzettend veel prikkels ervaarde op school waardoor de concentratieboog erg laag lag. Medicatie voorschrijven is dan vaak een ‘makkelijk’ redmiddel, maar we wilde eerst andere dingen uitproberen. Het verzwaringsvest heeft hierin effect gehad. De leerkracht merkt duidelijk verschil wanneer hij hem wel of niet aan heeft. De jongen kan zich beter concentreren op de taken die hij op school krijgt.

Natuurlijk hulpmiddel

Als medewerker binnen de jeugdzorg wordt ik ontzettend blij van dit soort natuurlijke hulpmiddelen om het leven van een kind, wat soms al moeilijk genoeg is, wat rust te geven zonder veel ‘toeters en bellen’. Daarom hoop ik dat de hulpmiddelen zoals op deze website van DIQIE veel gebruikt gaan worden en we de kinderen de rust, veiligheid en geborgenheid kunnen geven die zij nodig hebben om een fijne jeugd te ervaren. Binnen mijn werk zal ik deze ervaringen zeker blijven uitdragen en gebruiken.

Ook benieuwd?

Laat een reactie achter